Des de la Safor música, música, música i més música... poesia, poesia, poesia i més poesia... debat, idees, assaig i més debat, més idees i més assaig, ... però sempre amb música

dimecres, 5 d’octubre del 2011

El concert de música clàssica de la Fira

Si has obert aquesta entrada pensant en una crítica de la interpretació o de la música del concert, siga aquesta descriptiva o valorativa, pots deixar de llegir. No és el nostre propòsit. Volem assenyalar altres circumstàncies. Si ahir un va veure o escoltar les televisions o les ràdios locals, i segurament hui llegir la premsa escrita, no va poder escoltar cap referència del concert. Cap. La qüestió no es posar-nos ara a criticar els mitjans de comunicació per no fer-ho. El problema rau en què no apareix perquè no interessa a la major part de la gent, l'actuació no ha tingut cap transcendència social, ni la d'enguany ni la de l'any passat. No ens enganyem, ha sigut una actuació cara tenint en compte el públic que atrau. També podem dir que en comparació amb altres espectacles i pel nombre de músics que hi havia era ben barata. Tanmateix, el problema no va per aquest camí. La qüestió és que ens podem donar per morts. Un espectacle deficitari sense demanda ni influència en la ciutadania, molt mal ens sap pel que ens pertoca, però té els dies comptats. Per molt que pogam al·legar que la cultura no s'ha de valorar en termes mercantilistes, que és cosa certa però caldrà admetre també que fins un cert punt.
Problemes de programació, concepte desfasat de "concert", imatge deslligada de la societat, mala publicitat, la manca de programació continuada, etc., molts aspectes que tractar i una realitat: en aquest moments la música clàssica a Gandia i a la comarca de la Safor està en via morta. I si hi ha algun dubte mireu la programació cultural d'aquest trimestre.
Esperem que amb propostes com la nostra i d'altres grups amb la sempre benvinguda ajuda dels companys de les arts (en el nostre cas de Pluja Teatre), associacions i administracions públiques capgire les presents circumstàncies.