Des de la Safor música, música, música i més música... poesia, poesia, poesia i més poesia... debat, idees, assaig i més debat, més idees i més assaig, ... però sempre amb música

dissabte, 30 de juny del 2012

Dia de l'orgull gay: qui és Salvador Ferrando?

Dimecres passat, com tots els 28 de juny, es celebrà el dia de l'orgull gay. Volem homenatjar des d'aquest blog a tots els companys músics que per la seua tendència sexual han patit els atacs dels homòfobs.
Més concretament volem portar a la memòria a Salvador Ferrando. Clarinetista de Carcaixent i músic militar. Salvador, el 1764 -clarinetistes la data no és errònia!-, va patir un judici al temut tribunal de la Inquisició amb l'acusació de sodomita. Fou empresonat, al document s'adrecen a ell com a reu. Al judici va haver d'escoltar els testimonis, entre ells Antonio Mayor, tambor del mateix regiment, amb qui va mantindre relacions i possiblement, pel que s'entreveu, una certa relació estable. Antonio Mayor, després d'haver declarat, també fou empresonat.
Salvador Ferrando, com a símbol, mereix eixir de les obagues del passat i estar present en l'imaginari col·lectiu dels músics valencians. El 5 de setembre va començar el judici, tinga'm en compta la data.
És el testimoni més antic que coneixem d'un músic valencià acusat a la Inquisició per homosexual.