Des de la Safor música, música, música i més música... poesia, poesia, poesia i més poesia... debat, idees, assaig i més debat, més idees i més assaig, ... però sempre amb música

dilluns, 11 de juny del 2012

Ligeti: musica ricercata i les 6 bagateles

Georgy Ligeti és sense cap mena de dubte uns dels compositors més importants del segle XX. La música ricercata per a piano sol i les 6 bagateles per a quintet són dues (o una?) de les composicions més populars d'aquest autor. La música ricercata fou composta entre 1951 i 1953. A proposta del quintet de vent Jeney -suposem que agafa el seu nom en homenatge a Zoltan Jeney- Ligeti arregla sis moviments pertanyents a la musica ricercata per a quintet de vent, donant-li el nom de 6 bagateles. La música de les bagateles correspon als moviment 3r, 5è, 7è, 8è, 9è i 11è de la ricercada.
Amb els següents vídeos podem comprovar la mestria de Ligeti en l'art de l'orquestració, i com una mateixa música pot transforma-se bàsicament pel joc dels timbres. A més, i suposem que és el que resulta més interessant, podem captar com canvia una mateixa música si aquesta està interpretada per un únic intèrpret o per un grup. 
El vídeo de les bagatelles va tot seguit . Pot ser el més interessant és interrompre la reproducció al final de cadascun dels moviments i escoltar-ho amb piano, o viceversa. Els vídeos de la musica ricercada inclouen la reproducció de la partitura.
La pròxima temporada al Raval: Ligeti.