Des de la Safor música, música, música i més música... poesia, poesia, poesia i més poesia... debat, idees, assaig i més debat, més idees i més assaig, ... però sempre amb música

dilluns, 8 d’octubre del 2012

L'Orquestra de la Comunitat Valenciana a Gandia

Orquestra de la Comunidad Valenciana és el pompós i asèptic nom de la que popularment es coneix com l'Orquestra de les Arts. La saviesa popular, a més de saviesa, sembla tenir un sentit estètic bastant més acusat que el dels nostres governants.
Músicos Orquestra de la Comunitat Valenciana. Foto:Tato BaezaBé, centrem-nos. El passat dia 1 d'octubre, dins la programació de Fira i Festes de Gandia, l'Orquestra de les Arts actuà al Teatre Serrano.
Primera consideració: el teatre estava ple. Gran notícia per als que ens estimem la música. A Gandia, i en general a la comarca de la Safor, hi ha un públic potencial al que nodrir de programació musical de qualitat i coherent. Com? en una propera entrada podríem parlar-ne extensament, el tema és complexe.
Segona consideració: bé està que l'orquestra que paguem tots els valencians dels nostres impostos viatge per les comarques. És un fet extraordinari per aquestes contrades. En altres països és d'allò més normal que un concert de cadascun dels programes es faça fora de la seu de l'orquestra, però dins l'àmbit geogràfic, diguem-ne, propi. I no serà per no tenir instal·lacions dignes arreu del País!
Tercera consideració: el que no pot ser és enviar l'orquestra a fer "bolos". No és el mateix programar concerts fora del Palau de les Arts, que enviar als músics a fer "bolos" per les comarques. Té un càrrega de menyspreu que no hauríem de tolerar. Per voler, volem el mateix, o al menys aproximat, al que s'envia al Festival de Granada, al de Canàries o a l'estranger, perquè som nosaltres els que paguem! Al concert de Gandia, a la secció de vents, la major part dels músics no eren els de la plantilla. El director, en aquesta ocasió era un jove valencià. Fantàstic. Però és que no només volem veure'l a Gandia, també a les grans produccions i als festivals de llustre. O és que els nostres directors només són bons que per als "bolos"? O és que en aquest moments hi ha algú que dubte que molts dels nostres joves directors tenen, com a mínim, la mateixa qualitat que l'actual director titular?