Des de la Safor música, música, música i més música... poesia, poesia, poesia i més poesia... debat, idees, assaig i més debat, més idees i més assaig, ... però sempre amb música

dilluns, 15 de juliol del 2013

A la Valldigna no hi ha manera

9popalcarrer cinemaicirc 9é Pop al Carrer, especial <em>cinema i circ</em>Fa un any, concretament el 26 de juliol, escrivíem un post al voltant de l'acumulació en uns mateixos dies i en unes mateixes hores d'actuacions musicals. El títol de l'entrada era: A la Valldigna si ens ho proposem podem: YES WE CAN.
Doncs continuem igual. Allò que vàrem dir és el que diríem ara, un any després. El proper cap de setmana, a la platja de Tavernes es posarà en marxa el 9è festival Pop al Carrer. Amb un bon nombre d'actuacions de tota mena. També participem nosaltres. El festival està organitzat per la gent de La Casa Calba. El nombre d'edicions ja dóna a entendre la consolidació i l'èxit del festival.
Sobre l'edició d'enguany ja hem donat notícia en la recent entrada El Llevant Ensemble al 9è festival "Pop al Carrer".
Doncs per als mateixos dies, a Simat, es celebrarà el Juliol Musical al Monestir. Recordem que aquest festival en un principi era un festival de "tecla", però, per raons que desconeixem, ara abasta tot l'àmbit instrumental. Aquest any participa el Cor de la Generalitat, o Cor de València com tots el coneixem de tota la vida, i el guitarrista Rafael Serrallet. 
juliol-musical-2013Tornem a dir el que dèiem fa un any: es precís disgregar el públic, haver de renunciar a un dels dos espectacles, ens ho podem permetre!? Tant costa seure en una taula els regidors o alcaldes dels tres pobles, o tots ensems, i un representant del la fundació Jaume II, amb un calendari i posar-se d'acord? Tenim una institució, la Mancomunitat de la Valldigna, que ben bé podria fer aquesta funció de coordinació. Suposem que els representats institucionals no tenen les mateixes inquietuds que nosaltres, però amb la situació en què es troba la música i les arts escèniques en aquest País, s'hauria d'anar amb molta més cura. Cura amb els diners públics que ens gastem i cura amb el què i com programem.
Que s'han de revisar les polítiques culturals i les programacions està ben clar. I ho està allà on hi han, a Benifairó, per exemple, no cal perquè ni existeixen política cultura ni programació.
Entre les coses que s'han de revisar, i es un tema recurrent no sols a la Valldigna, està la coordinació entre les institucions, entitats i associacions que porten a terme activitats, que sovint es superposen en detriment dels mateixos actes que veuen minvar l'assistència de públic. Des de les institucions ens demanen sacrificis (suïcidis) com el 21% d'IVA o la baixada de catxets. Però i nosaltres a ells? no els podem exigir com a mínim que treballen per una major coordinació i una programació coherent i atractiva que fomente el consum de cultura?

Josep Antoni Alberola
membre del Llevant Ensemble.