Des de la Safor música, música, música i més música... poesia, poesia, poesia i més poesia... debat, idees, assaig i més debat, més idees i més assaig, ... però sempre amb música

dilluns, 23 de desembre del 2013

Bon Nadal i unes suggerències

El Llevant Ensemble
 us desitja





I aprofitem per a fer-vos uns quants suggeriments per aquestes festes. Recomanar-vos encaridament l'assistència als nombrosos concerts, i actes culturals en general, que s'organitzen al nostre País durant aquests dies. En música majorment són actes d'organitzacions amateurs: bandes i cors. Cal que la societat en general done una recolzament ben explícit a aquestes associacions, tan importants al nostres pobles. 
Si teniu l'oportunitat també podeu assistir a algunes de les representacions de la Sibil·la. Especialment aquelles que estan interpretades sota paràmetres historicistes. La recuperació del patrimoni cultural, i en especial el musical, és una tasca laboriosa i que demana alts graus d'especialització, tant des de la vessant musicològica com des de la interpretativa. El recolzament de les institucions, sovint, depén de l'èxit de públic de les propostes. El fet efímer de les arts escèniques pot explicar aquesta actitud que no es té vers les arts plàstiques o l'arquitectura, per exemple. Dins d'aquests context, també són interessants aquells concerts on s'interpreten villancets al naixement dels segles XVI, XVII i XVIII. No confongueu villancet, com a forma poètico-musical, amb nadala, cançó popular de temàtica nadalenca.



Una de les composicions que més sona en aquests dies és el Messies de Haendl. L'altre gran monument musical dedicat al Nadal és l'Oratori de Nadal de Bach. Aquest oratori és una de les composicions més importants del catàleg de Bach, el qual s'interpretar-se abastament durant aquestes dates, com és lògic, però curiosament no ocorre així per aquestes contrades. Una llàstima. Però un ho pot gaudir a casa en un registre en CD o on line





Portada De la A a la Z de un pianista 
I algun llibre? L'editorial Acantilado ha publicat el llibre del celebrat pianista i poeta Alfred Brendel De la A a la Z de un Pianista. El llibre és una mena d'assaig/diccionari, més o menys com el Diccionari per a Ociosos de Fuster però de temàtica musical. El llibre va adreçat a tota mena de públic.
Un altre llibre ben interessant per a tots aquells vessats en textos historiogràfics i musicològics és Entre tradición y modernitat: el italianismo en Valencia (1685-1738) de l'amic Andrea Bombi i editat per fenestrat Institut Valencià de la Música. Sense dubte una fita de la musicologia feta a València. El llibre ja porta un temps editat, però creiem que fora dels cercles musicològics deuria tenir una major difusió, per la qualitat de la investigació, pel tema tractat i per l'autoritat de l'autor.