Des de la Safor música, música, música i més música... poesia, poesia, poesia i més poesia... debat, idees, assaig i més debat, més idees i més assaig, ... però sempre amb música

dilluns, 26 de gener del 2015

TREME: ELS MÚSICS DE NOVA ORLEANS DESPRÉS DE L'HURACÀ KATRINA

No fa molt publicàvem un post sobre la sèrie de televisió Mozart in the jungle, la qual tracta sobre la vida de grup de músics clàssics a Nova York. Dediquem aquesta entrada a una altra sèrie on la música i els músics són protagonistes: Treme. Una excel·lent producció de la cadena HBO.
http://biblioteca2.uc3m.es/fancineymas/wp-content/uploads/2014/07/treme4.jpgLa sèrie està ambientada a la ciutat de Nova Orleans, concretament al barri de Treme, un barri de cultura criolla i afroamericana, on la música brolla en cada cantó. Comença la història pocs mesos després de l'huracà Katrina. Aquests és una altre dels atractius, almenys en la primera temporada. Se'ns mostra la devastació que va suposar Katrina, i com barris sencers varen ser destruïts, arruïnant la vida, quan no llevant-la, de milers de persones.
http://cdn.collider.com/wp-content/uploads/rob-brown-treme-season-3.jpgLa música no és que siga una part important, podem dir que la música ho és tot en aquesta sèrie. La música mateix, el jazz, en els seus diferents estils, llocs, àmbits, gent, etc. I els músics, perquè realment és una història de músics, de com es guanyen la música, de les aspiracions, dels problemes econòmics, familiars i socials que comporta la professió de músic de Jazz. De qui vol marxar a altres ciutats per promocionar en la seua carrera, o com aquell altre que davant la pregunta "què vols passar-te tota la vida a Nova Orleans tocant en aquests clubs i fent barbacoes?" contesta "doncs, no estaria mal". 
Seguir aquesta producció no és una bona manera d'introduir-se en la música de Jazz, i descobrir unes certes similituds amb algunes tradicions nostres. Al primer capítol, a les escenes de desfilades de carnestoltes, és difícil no recordar el paper de la música a les falles o als moros. Cal recordar també la influència hispànica a la ciutat. Una dada, el primer mestre de capella que va haver a la catedral de Nova Orleans va ser un valencià, un saforenc d'Oliva.  




Al següent vídeo, coses que passa amb els músics. Al rodatge d'uns dels capítols els músics en compte de parar s'engresquen i s'unixen a ells gent dels carrers on s'està rodant l'escena.